tiistai 30. toukokuuta 2017

Kohti elokuista Raznan kansallispuistoa


Kisa

Kevät loppuu ja kesä alkaa. Projektimme on jo potkaistu käyntiin ja kisaan on aikaa runsaat 2,5 kuukautta.

Ilmoittauduimme itse kisaan ajoissa, mutta vieläkin ehtii mukaan. Nyt 30.5. listoilla on 962 kilpailijaa 448 tiiminä. Tuhat osallistujaa lienee raja. Vajaa puolet on latvialaisia, paljon on myös venäläisiä ja virolaisia. Suomalaisia on 43. Tiimimme on sopiva sekoitus "kokemusta" ja "nuoruuden intoa", sillä allekirjoittanut on nestori suomlaisten joukossa ja Peris nuorekasta keskikastia. Mukana on useita aiemmista kisoistamme tuttuja tiiminimiä mm. Lupus Extreme, Team Iida Finland, Paha Rasti, mutta myös "Suomen maajoukkue". Oma sarjamme on MV eli veteraanimiehet (miehet yli 45 vuotta)

Maa ja seutu

Kilpailualue sijaitsee n. 300 km Rigasta itään. Pskovin oblasti Venäjän puolella on pelottavan lähellä huomioiden sen häviävän pienen mahdollisuuden, että käy samat kuin aikoinaan Someron yö-rogainingissa. Tosin jos rajan seudulle eksyykin, sen ylittäminen ei onnistune vahingossa ilman että siihen kiinnitetään rajavirkamiesten taholta erityistä huomiota, joskin hienovaraisesti.

Lennot Rigaan olemme jo ostaneet, myös majoituksia on varattu läheltä kisapaikkaa ja kulkukonstit Latvian sisäistä liikennöintiä varten on suunniteltu.

Kisamaasto

Kisamaasto sijaitsee Raznan kansallispuistossa. Alue on kumpuilevaa ja järvistä seutua, jossa maaston korkeus vaihtelee 160 ja 289 m:n välillä mpy. Jyrkkäkin rinteitä maastokuvauksen mukaan löytyy ja maasto on esittelyn mukaan teknisesti ja fyysisesti haastavaa. Sinisiä järviä on kymmenittäin, havumetsää hyvällä juostavalla pohjalla ja huonommalla pohjalla, eri ikäisen metsänkäytön mosaikisoimaa (mikähän olisi oikea muoto?) metsää, avohakkuuta, niittyjä, kyliä. Ja sitten on "puolikehittynyt verkosto" alueellisia, paikallisia ja metsäteitä. Majavakin on lyönyt leimansa alavampiin maastonosiin.

Fauna ja Floora

Siinä missä jouduimme varautumaan poron kohtaamiseen ensimmäisessä MM-rogainissamme 2015 (kuva oikealla), nyt pitäisi valmistautua kohtaamaan villisika ja punkki. Jälkimmäistä varten on rokotteita ja karkotteita, mutta entäs villisika, miten se kohdataan? Tähän tiimi joutuu paneutumaan. Toki kisainfon mukaan maastossa voi tavata myös ketun, hirven, rusakon ja tietysti majavan. Karmean kuuloinen yksityiskohta ovat majavien ansoittamat padot, patoa ylittävän uhkana vedessä voi olla teräviä puunrunkoja pystyssä. Ja vielä pitäisi opetella tunnistamaan ja varomaan Sosnowsky's hogweed -nimistä kasvia. Kartoitustyötäkin pitäisi opetella sen verran, että osataan piirtää kartalle kuollut villisika ja ilmoittaa se järjestäjille, sillä afrikkalaisen sikakuumeen leviämisen ehkäisy on kaikkien vastuulla.

Sää

Sää on kisaseudulla yleensä lämmintä elokuussa, mutta sää voi vaihtua äkillisesti ukkosmyrskyyn. Öisin ei ole kylmää. Nämä kaikki olosuhteet ovat jo tuttuja, joten sään puolesta ei pitäisi olla suuria haasteita.

Kestävällä pohjalla

Vaikuttaa siis siltä, että tiimillä on poikkeuksellisen runsaasti valmistautumishaasteita alkavalle treenikesälle sen lisäksi, että fyysisen kisakunnon saavuttamisessakin on vielä työsarkaa. Ja vaatiihan henkinen valmistautuminenkin vielä panostamista, vaikka jokavuotisen Martin Vappu-matinea -pääharkan myötä kesäiset roksuprojetimme ovat aina henkisesti "Kestävällä pohjalla".

Jo eläköityneen työtoverini slogani oli "Maali itselles aseta ja sitä päin täysillä laseta". Nyt meillä on jo maali, enää tarvitsee lasettaa täysillä sitä päin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti