tiistai 30. kesäkuuta 2015

Sukulaisissa on voimaa

[Edit 1.7. - pientä selkeytysyritystä väsyneenä kirjoitettuun tajunnan virtaan]

Kirjoitin aiemmin että: "Kovin henkilökohtainen harjoitus lienee kuitenkin talomme maalaus tässä alkukesästä." Nyt on Haikan torppamme lautaverhous saanut uudet öljymaalit pintaan eli yksi 'harjoitus' on suoritettu. Homma otti uskomattoman koville, jonka olen tuntenut eilen ja tänään koko kropassa. Pakko on myöntää, että kovasta yrittämisestä huolimatta projekti venyi 22min pitkäksi, mutta oli se silti kaiken vaivan arvoista ja uskallan viivästymisestä huolimatta todeta toimituksen onnistuneeksi.

Kun tällä kertaa ei ole mitään oikeata kirjoiteltavaa muunlaisesta harjoittelusta kuin pensselien heilutuksesta, ei siis kertakaikkiaan mitään, niin tallennan tänne koko sankan fanikuntamme iloksi maalausprojektista pienimuotoisen dokumentaarion.


Projektin nimeäminen ja toteuttaja

Annoin projektille nimeksi 'Panun hinkit', joka viittaa takavuosien uhkeaan maalimainokseen. Osaltaan juuri sen mainoksen innoittamana päädyin omatoimiseen projektin toteutukseen eli maalaa itse ja maalari maksaa tyyppiseen ratkaisuun. Toisaalta mainosta suurempana innoittajana projektille toimi realiteetti 'maalari maksaa'. Säästimme pitkän euron uhraamalla omaa ja koko perheen sekä isäni aikaa tähän hankkeeseen.


Projektin asettaminen

Kaikki onnistuneet projektit tulee suunnitella hyvin, niin tämäkin. Projekti asetettiin talvella 2012-2013 toteamalla, että talo pitää maalata. Vuonna 2005 rakennettujen laajennusosan ja kuistin maali kaipasivat uutta kerrosta pintaan. Vanhan puolen (vm. -39) ulkolaudoitus oli viimeksi maalattu samassa yhteydessä. Siinä vaiheessa suunnittelua ajattelin, että helppo homma. Tilataan maalarit paikalle ja perheen kanssa lomamatkalle. No suunnittelu venyi seuraavaan talveen 2013-2014, kun en 'ehtinyt' mittailemaan talon maalausneliöitä ja sitä kautta pyytää tarjouksia. 2014 kesällä suunnitelma eli maalin kuluminen oli edennyt jo niin pitkälle, että oli todettava 2015 kesän olevan ehdoton takaraja maalausajankohdalle. Taas meni talvi, enkä 'ehtinyt' mittaamaan pinta-aloja. Tuli kevät ja naapuri aloitti oman maalausprojektinsa. He olivat vuokranneet henkilönostimen, jossa oli telat eli sillä pääsisi kiertämään meidänkin talon ympäri. Ei ollut enää takaporttia siirtää aloitusta vuodella telineiden puutteesta tai tikapuiden lyhyydestä johtuen. Tilasin nosturin (vaimoni motivoimana) paikalle talon pesua varten ja otin vapaata töistä pariksi päiväksi kesäkuun ti 16. ja ke 17. Koko projektin aikataulua rytmittikin loppujen lopuksi tai paremminkin pakotti nosturin aikataulu, jota ei raaskinnut tilata turhan pantiksi pihaan.


Aikataulu

Sukulaisissa on voimaa! Ennen nosturin ensimmäistä vuokrajaksoa vietimme kummipoikamme valmistujaisia. Juhlissa oli serkkuni todennut vaimolleni, että maalauksessa tulee menemään koko kesä ja -loma. Olemme menossa tulevana sunnuntaina eli kolme viikkoa valmistujaisten jälkeen rippijuhliin, joissa samainen serkku on läsnä. Totesin Terhille kuultuani kommentista, että rippijuhlissa pääsemme muuten toteamaan: "Mitähän sitä tekisi lomalla ja loppukesästä, kun talokin tuli maalattua etuajassa?" Käytin samaa mantraa, kun välillä meinasi usko hiipua projektin valmistumisesta ja mielenryijykään ei meinannut aika-ajoin auttaa puuduttavassa pensselin heiluttamisessa. Toisaalta Talkvisti lähetti kiihkeimmässä maalausvaiheessa onneksi opetusvideon pensselin käytöstä ja Kapu kävi katsastamassa tekniikan. He olivat projektin viralliset pensselisedät, vaikka tekivät vain virtuaalisella ja henkisellä puolella Panun hinkit -projektia edistäviä toimia.


Pohjatyöt

Pesemiseen ja vanhan puolen maalin rapsutukseen oli saatu tai paremminkin kiristetty mukaan vanhempi tytär, joka lunastaa kesätöiden puutteessa rahoitusta tulevan kevään Levin matkalleen. Ensimmäisen puolen päivän jälkeen tuli kommentti: "Miksei peruttu kesäloman Espanjan reissua ja tilattu maalaus jostain firmasta?" En vastannut, että siksi kun rahat eivät tule meillä normaalisti seinästä; nyt tulee. Isäni tuli myös rapsuttelemaan vanhoja maaleja. Pesu meni aikataulussa ja pääsin sivelemään vaimon kanssa pohjamaalia etuajassa niihin kohtiin, missä puu oli tullut esiin. Aikaa meni minulta pesemiseen ti 12h ja ke 5h. Lisäksi pohjamaalailua ke 3h.


Maalaus

Maalaus alkoi heti pesuviikon lopulla juhannuspäivänä 3h ja sunnuntaina 5h sitseillä. Silloin maalailtiin tikapuita apuna käyttäen lähinnä laajennusosaa. Työ jatkui vielä seuraavana maanantaina 3h. Varsinainen maalaussessio oli viime viikonloppuna pe-su, johon olin tilannut nosturin ja hyvät maalauskelit. Perjantaina maalasin 11h, lauantaina 11h ja sunnuntaina 14h. Perjantaina ja lauantaina tuli ehtoosta vettä ja sen takia ihan koko päivää ei pystynyt hyödyntämään. Sunnuntaina oli jäljellä räystäs-, vuori-, ikkuna- ja räystäiden aluslaudoitukset. Toki osa oli jo maalattu aiemmin viikonlopun aikana. Isä maalaili viikonlopun aikana autotallin ovet ja talon sivuoven pariin kertaan. Minä maalasin pääsoin nosturista ja katolta. Vaimo talon alaosia ja motivoinnilla eli kiristyksellä osallistetut lapset terassin kaiteet pariin kertaan. Sunnuntaina alkoi iltapäivästä vaimon usko vissiin horjumaan aikatauluun, kun kyseli ollaanko aikataulussa. Totesin, mitä päästään sanomaan viikon päästä, ja että ollaan aikataulussa jos autotallin eturäystäät ovat valmiit klo 23! Talo tuli valmiiksi noin klo 22 ja autotallin edustalta laskeutuessani katsoin kelloa, joka näytti aikalukemat 23:22, Eli homma tuli 22min iltapäivällä asetetun takarajan jälkeen valmiiksi. Maanantain varailtaa tikkailta tai maasta maalaukseen ei kuitenkaan tarvinnut käyttää!


'Panun hinkit' yhteenveto

Materiaalit ja hankintakanavat:

Tikkurilan öljypohja 1L (Rauta-Otra) eka erä paikkamaalaukseen ja se loppui kesken, joten haettiin lisää 2,7L (Bauhaus) sävytettynä väriin X055 eli vaalean keltsu. Väri oli maalikoneen tietsikan ruudulla persikka, mutta onneksi ei seinässsä. Uskalsin ottaa värin, kun edellinen omistaja oli tuolla sävyllä sen maalannut edellisellä kerralla.

Loput tarveaineet haettiin Terrasta, koska sieltä saa bonuksia ja asiakasomistajuutta!

Tikkurilan Teho öljymaalia hankittiin:
- valkoista 2*9L hinkit
- keltaiseksi sävytettyä (X055) 4*9L

Pensseleitä: ensin halpoja 10kpl, joista muutaman käyttämättömän sai palauttaa ja loput roskiin. Nimittäin tunnin maalauksen jälkeen pullasudeiksi muuttuneisiin töpöttimiin hermot täysin menettäneinä siirryimme Anzan kalleimpiin suteihin ja se kannatti. Niitä hankittiin eri kokoisina 6kpl. Ja siitäkin huolimatta, että myyjä kehui Anzoja pensseleiden mersuiksi. Minä, kun en tule koskaan mersua ostamaan missään muodossa ja puhtaasti päätetyn periaatteen takia ei auton laadun tms. takia ja silläkin uhalla että Kapu on vannoutunut 'The best or nothing' -kulkimen käskijä. Se siitä olisi vielä puuttunut, että myyjä olisi kertonut jostain TM lehden testistä, jossa Anzan pensselit olisivat voittaneet öljymaalauksen kestotestin tms. Olisi mennyt toinen jäljellä oleva iso periaate elämästäni eli TM testivoittajien ostamattomuusperiaate, muut väkevät periaatteethan ovatkin jo menneet. Anzan titanum ja elite pensselit olivat  3-4 kertaa kalliimpia kuin ekassa aallossa hankitut pullasudit, mutta niitä ei tarvinnut uusia koko loppuprojektin aikana ja palvelevat varmasti tulevatkin vastaavat hankkeet. Lisäksi hankittiin pesuaineita, sammaleen tappajaa kattoon, hanskoja, teippiä, tärpättiä 8 litraa, suojamuovia ja pahvia yms. sekä Tokmannista Kori Vichyä. Viikonloppuna meni kaksi pulloa viiniä per päivä (Alko) ja muutama tölkki kaljaa (Lidl) per päivä eli lähes salkku. Sunnuntaina maalauksen päälle pienet moukut 10 vuotiasta Talisker viskiä (jostain lentokentältä ostettua).

Rahaa kuivui maaleihin 680EUR, muut tarvikkeet ja pesuaineet kustansivat 450EUR. Nosturi n. 500EUR (laskua odotellessa). Maalarin liemien hintaa ei ole laskuissa mukana.

Aikaa meni minulta: pesu ja rapsuttelu 17h, pohjamaalaus 3h ja varsinainen maalaus 47h. Lisäksi muun perheen ja isäni käyttämä aika, joka ei yhteensä tuosta omastani paljon jää ja voi olla enemmänkin. Työhön käytetyn ajan lisäksi kilometritolkulla haahuilua ja ajan tappamista rautakaupan (Terra) maalisosastolla ja netin maalausaiheisten keskustelupalstojen parissa.


Päättäjäiset

Eilen vietimme onnistuneen projektin päättäjäisiä kotimaisen työn kunniaksi ja projektin valmistumisen onneksi sekä vaimon opiskelupaikan varmistukseksi. Projektin aineet olivat pääsosin kotimaista tekoa: oma työ, maalit, Sandels oluet (paitsi Grafenwalder vehnät) ja päättäjäisbileiden tarjoilut. Jätski oli Ainoa tietty, kun Imaamikin söisi ihan varpilla jos maalaisi talonsa itse! Punaiset viinit olivat espanjalaisia (mukana yksi italialainen lipsutteluviini) ja valkoiset Ranskasta ja Saksasta. Sivuuhomautuksena: tarvikehakureissuilla käytetyt autot Saksasta ja moottoripyörä Briteistä.


Eilinen ehtoo meni herkutellessa ja kaatiksella käydessä eli juhlahumua. Tämä ehtoo nukkuessa. Huomenna pääsee toivottavasti jo lenkkareille!


Ai niin roksuprojektia vartenhan näitä juttuja tänne blogiin piti kirjoitella ja loppukesä tapahtumaa varten oikeasti harjoitella! Tämä toimi kuitenkin henksien harjoitteen ohella hyvänä fyysisenä pohjustuksena matkalla kohti suurta!


Raportin takana onnellisesti maalauksesta väsähtänyt ja loppukesän tekemisiä miettivä

Peris





2 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon! Hieno suoritus, eikä esim. lauantaina tarkastuskäynnillä käydessäni ollut havaittavissa minkäänlaista kiirettä, paniikkia tai hätäilyä. Paitsi mitä nyt talon rouva hätäili, kun Peris höpötteli ja nojaili nosturin lavan kaiteeseen juuri maaliin kastettu suti roikkuen ja maalia pihakivetykselle valuttaen.

    VastaaPoista
  2. Hattua pitää nostaa tuolle suoritukselle! Siis yhteensä 67h?? On siinä miehellä prioriteetit kohdallaan;-) Kyllä saat kuulla tästä muutaman kommentin lauantain lenkillä...

    VastaaPoista